Opracowanie technologii wbudowania biopierwiastków do drożdży piekarskich niezbędnych dla ludzi i zwierząt.

Temat realizowany w ramach umowy badawczej:

  1. N 209 184 836 – Opracowanie technologii produkcji biopreparatów z jodem dla celów żywienia zwierząt - Projekt Badawczy Własny; lata: 2009 – 2011; kierownik projektu: Prof. dr hab. n. farm. Barbara Dolińska;

Spis prac wchodzących w skład cyklu:

  1. Szulc-Musioł Beata, Dolińska Barbara, Ryszka Florian. Effect of culture parameters on selenium accumulation in Saccharomyces cerevisiae cells. J.Elementol. 2019 : Vol.24, No.1, p.155-164, IF:0.710, MNiSW: 40.000
  2. Beata Szulc-Musioł, Barbara Dolińska, Florian Ryszka. Effect of culture parameters on selenium accumulation in Sccharomyces cerevisiae cells. Elementol.2019; Vol.24, No.1, p.155-164, wskaźnik IF: 0, 684, MNiSW=15.
  3. Szulc-Musioł, B.Dolińska, F.Ryszka. Influence of incubation conditions on baker's yeast enrichment in selenium. Elementol. 2016: vol.21, No.4, p.1253-1261, wskaźnik IF: 0, 641, MNiSW=15.
  4. Ostróżka-Cieślik, B.Dolińska, F.Ryszka. The evaluation of pharmaceutical magnesium availability from unmodified release tablets. Acad.Med.Siles.2015; Vol.69, p.169-171, MNiSW=8.
  5. Marcoin, B.Szulc-Musioł. Influence of the selected antibiotic on absorption process of Mg2+ ions from solid dispersions containing glutamate magnesium salts. Elementol. 2015: vol.20, No.1, p.177-184, wskaźnik IF: 0,719, MNiSW=15
  6. Ryszka, B.Dolińska, M.Zieliński, D.Chyra, Z.Dobrzański. Permeation of iodide from iodine-enriched yeast through porcine intestine. Acta Biochim.Pol.2013; Vol.60, No.4, p.737-739, wskaźnik IF: 1,389, MNiSW=15.

 

Dane kontaktowe

Katedra i Zakład Technologii Postaci Leku

Wydział Nauk Farmaceutycznych

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

 

 ul. Kasztanowa 3, 41-200 Sosnowiec

tel. 32 269 98 20, 32 269 98 21

e-mail: zekfar@sum.edu.pl

www: tpl.sum.edu.pl